ניסוי מדעי עם שמרים


השמרים הם ייצורים חיים!























השמרים הם ייצורים חד תאיים שנושמים ומפיקים את האנרגיה שלהם על ידי פירוק הסוכר שנמצא בסביבתם. בתהליך ייצור האנרגיה פולטים השמרים גז הנקרא פחמן דו חמצני.

השמרים משמשים אותנו באפיה, וייצור אלכוהול למשקאות חריפים.

באפייה, השמרים משתמשים בפחמימות (סוכרים) שבקמח, כדי לייצר אנרגיה. בתהליך זה השמרים פולטים גז פחמן דו חמצני שנכלא בבצק וגורם לו לתפוח (הפחמן הדו חמצני הוא אותו הגז שאנו פולטים בנשיפה, ואותו גז שנמצא במשקאות התוססים שאנחנו שותים).

הראשונים שהשתמשו בשמרים היו הבבלים, שנעזרו בשמרים להכנת בירה, אחריהם, במצרים העתיקה, השתמשו בשמרים גם להכנת לחם ויין.

אז איך קשורים השמרים לפסח?

בספר שמות פרק יב' פסוק ל"ט:

וַיֹּאפוּ אֶת-הַבָּצֵק אֲשֶׁר הוֹצִיאוּ מִמִּצְרַיִם, עֻגֹת מַצּוֹת–כִּי לֹא חָמֵץ:  כִּי-גֹרְשׁוּ מִמִּצְרַיִם, וְלֹא יָכְלוּ לְהִתְמַהְמֵהַּ, וְגַם-צֵדָה, לֹא-עָשׂוּ לָהֶם.

כבר במצרים העתיקה היו מתפיחים את הבצק להכנת הלחם בעזרת שמרים. מאחר ובני ישראל מיהרו, לא יכלו להמתין להתפחת הבצק, והסתפקו במצות. בפסח, אנחנו מזדהים עם אבותינו.

ניסוי מדעי: הבלון שמתנפח מעצמו!

איך אפשר לנפח בלון בלי לאחוז בו בידיים ובלי לנשוף לתוכו?

חומרים:

  • חצי שקית שמרים יבשים
  • חצי כוס מים חמימים (לא רותחים).
  • כף  סוכר.
  • בקבוק של חצי ליטר.
  • בלון.

מהלך הניסוי:

  1. מזגו את המים לבקבוק.
  2. הוסיפו את הסוכר וערבבו היטב עד שימס כולו.
  3. הוסיפו חצי שקית שמרים יבשים וערבבו שוב.
  4. הלבישו את הבלון על פיית הבקבוק והמתינו כשעה.

* הבלון יתנפח מעצמו!

למה זה קורה?

השמרים הם למעשה בעלי חיים קטנטנים (חד תאיים) הניזונים מהסוכר שבבקבוק. כאשר השמרים מפרקים את הסוכר הם פולטים גז הנקרא פחמן דו חמצני. הגז שמשתחרר גורם לעליית הלחץ בבקבוק ומנפח את הבלון. אם תביטו בתוך הבקבוק תוכלו לראות את בועות הגז הקטנות.

גם אנו ניזונים מסוכר, ובגופנו מתרחש תהליך דומה.  בתוך התאים שלנו הסוכר מתפרק ונוצר פחמן דו חמצני.

הפחמן הדו חמצני הוא תוצר לוואי לא רצוי שנפלט החוצה דרך הריאות שלנו כאשר אנו נושפים אוויר.

תנו לילדים לשער, לחשוב ולחקור:

מה יקרה אם לא נוסיף סוכר בבקבוק?

האם נוכל לקבל את אותה התוצאה עם נשים בבקבוק משהו אחר במקום הסוכר?

מה יקרה אם נשים בבקבוק קמח במקום סוכר?

מה יקרה אם נשתמש במים קרים? רותחים?

נסו וריאציות שונות. כתבו על כל בקבוק מה הכנסתם לתוכו (מים חמים / קרים / סוכר / קמח / מלח…) ובדקו כל בקבוק אחרי 10 דק', 20 דק' שעה…

מדוע יש הבדלים בגודל הבלונים?

0
הדרוג שלך: ללא

הוספת תגובה

חברי האתר יכולים לשלוח תגובה - כניסה , הצטרפות